Z obrovského množstva proteínov na trhu sa pri výbere nejednému človeku zamotá hlava. Nenechajte sa vykoľajiť širokým výberom a siahnite po tom najlepšom proteíne presne pre vás. Chcete sa dozvedieť viac o jednotlivých proteínoch? Čítajte ďalej a zistite, ktorý je pre vás najvhodnejší vzhľadom na váš cieľ.
Prečo je proteín dôležitý?
Proteín sa odjakživa považuje za najzákladnejší doplnok výživy a rozhodne by nemal chýbať v žiadnom jedálničku športovca. Dokonca ho pokojne môžu užívať aj ľudia, ktorí necvičia, ale chcú dbať na zdravú stravu a vyvážený príjem bielkovín.
Srvátkový proteín (Whey protein)
Srvátkové proteíny patria medzi najobľúbenejšie. Môžete ich na obale práškových proteínov vidieť pod označením “whey protein” a teda srvátková bielkovina. Považujú sa za kráľa medzi proteínmi, ktorým nemôžete nič pokaziť a naopak môže len pomôcť. Samozrejme sa niet čomu čudovať. Poskytujú skvelý zdroj bielkovín a rovnako majú aj široké spektrum aminokyselín. Srvátkový proteín si môžete jednoducho predstaviť ako koncentrovaný zdroj bielkovín, ktorý pochádza z kravského mlieka. Zjednodušene je to všetko to, čo z mlieka zvýši, ak je z neho odstránené všetko okrem srvátkových bielkovín. Účinnou metódou filtrácie sa odstraňujú kazeínové bielkoviny, voda, časti tuku a laktózy. Proteíny sa od seba líšia rôznymi úrovňami filtrácie alebo hydrolýzy (teda štiepením), podielom bielkovín a ďalších látok, ktoré sú v nich obsiahnuté.
Jednou z najväčších výhod je aj ich pomer cena – výkon – kvalita. Aj vďaka tomu po nich mnohí siahajú. Srvátkové proteíny sú kvalitné proteíny, ktoré sú ľahko stráviteľné a majú vysokú biologickú dostupnosť, čo znamená, že telo ich dokáže účinne využiť na rast a obnovu nielen svalových tkanív. Okrem toho sa srvátkové proteíny považujú aj za užitočné na podporu imunitného systému a pomáhajú pri znižovaní zápalu v tele.
Druhy srvátkového proteínu
Existuje niekoľko druhov srvátkového proteínu. Podľa určitých odlišností pri výrobe a výsledného zloženie rozlišujeme 3 základné typy srvátkového proteínu:
- Srvátkový koncentrát – ide o najmenej spracovanú formu srvátkového proteínu s obsahom 70 – 80 percent, zvyšok tvoria tuky, minerály, voda a sacharidy. Tento druh nie je vhodný pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Jeho výhodou je relatívne rýchla vstrebateľnosť a nízka cena.
- Srvátkový izolát – tento výživový doplnok obsahuje minimálne 90 percent proteínu, ostatné nebielkovinové zložky sú takmer odstránené. Taktiež je rýchlejšie a ľahšie stráviteľný a vstrebateľný ako koncentrát. Je vhodný pre športovcov v predsúťažnej príprave, pretože nezaťažuje trávenie tak ako koncentrát. Ľudia s intoleranciou na laktózu tolerujú tento druh srvátkového proteínu lepšie.
- Srvátkový hydrolyzát – obsahuje enzymaticky predtrávené aminokyseliny, v mnohých prípadoch má aj prívlastok „predtrávený“. Hydrolyzát je maximálne rýchlo stráviteľný. Jedná sa o výživový doplnok, ktorá je čistým proteínom bez obsahu tukov a sacharidov. Za jeho čisté zloženie zaplatíte výrazne horkou chuťou a vyššou cenou. Hodí sa najmä na rýchle doplnenie rýchlo vstrebatelných bielkovín po tréningu. Tento druh srvátkovej bielkoviny je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.
Ženský proteín
Veľmi často dostávame otázku, aký je rozdiel medzi ženským proteínom a tým klasickým. Ženské telo disponuje v porovnaní s mužmi výrazne menším množstvom testosterónu. Svalovú hmotu ženy zvyčajne naberajú podstatne ťažšie než muži. Ženský proteín sme špeciálne navrhli pre potreby ženského organizmu. Má jedinečné zloženie a aktívnym ženám zabezpečí dostatok bielkovín. Napomáha pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti.
Všetky detaily o VJEM ženskom proteíne nájdete tu.
Kazeín
Kazeín sa rovnako ako srvátka vyrába z mlieka. Hlavným rozdielom medzi srvátkou a kazeínom je jeho pomalšie trávenie, preto je vhodný ako rýchly snack medzi jedlami alebo pred spaním – môže sa tráviť aj 6 hodín. Má bohaté zastúpenie vápnika, BCAA a glutamínu. Účinne podporuje nárast svalovej hmoty a následnú regeneráciu. Oproti srvátkovým proteínom vás dokáže kazeín viac zasýtiť. Avšak nie je vhodný pre ľudí, ktorí sú alergickí na bielkovinu kravského mlieka, alebo majú intoleranciu na laktózu, pripadne iné ťažkosti s trávením.
Viaczložkový proteín
Ako už názov vypovedá, ide o kombináciu niekoľkých druhov, prípadne aj všetkých druhov srvátkových proteínov, ktoré sme spomínali vyššie. Jeho veľkou výhodou je pomalšia vstrebateľnosť a výhodná cena.
Hovädzí proteín
Keďže sa vyrába z hovädzieho mäsa, tak neobsahuje žiadnu laktózu, bielkovinu kravského mlieka a ani lepok. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a nízke množstvo sacharidov a tuku. Súčasťou hovädzieho proteínu je aj kolagén, ktorý výrazne prospieva kĺbom, šľachám, väzivám, pokožke, vlasom, nechtom a urýchľuje regeneráciu tkanív. Vďaka hydrolýze je ľahko stráviteľný a rýchlo vstrebateľný. Jeho nevýhodou je jeho horká chuť.
Vegánsky proteín
Rastlinné proteíny sú voľbou číslo jeden pre vegetariánov, vegánov alebo ľudí, ktorí majú alergiu na mliečnu bielkovinu. Vegánsky proteín efektívne pomáha doplniť kvalitné rastlinné bielkoviny a navyše je zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok a ďalších rastlinných látok, ktoré podporujú správne fungovanie tela. Väčšina z nich má príjemnú chuť, ale tie lacnejšie majú stále nepríjemnú pieskovú a príliš hustú konzistenciu. Dbajte na kombináciu ryžovej a hrachovej bielkoviny v proteíne, pre dosiahnutie kompletného aminokyselinového spektra pre vegánov.