Sacharidy jednoducho pre život potrebujeme. Ako ho prijímať tak, aby nám neškodil, práve naopak, aby sme ho využili na maximum, nám prezradil náš odborník Mgr. Michal Drdúl.
Obvykle máme pri stravovaní zo sacharidov strach. „Nepriberiem z nich?“ „Cukor je škodlivý.“ Určite ste už o cukre ako takom polemizovali aj vy. Ako to s ním je naozaj? Výživový poradca a odborník na zdravé stravovanie Michal Drdúl má v otázke sacharidov jasno: „Cukry sú látky, ktoré sú pre naše telo esenciálne, to znamená, že ich v strave musíme prijímať. Značná časť nášho metabolizmu stojí na sacharidoch z ktorých si naše telo vytvára energiu. Keďže patria medzi makroživiny, určite ich neodporúčam vynechávať zo stravy.“ Ste prekvapení, že by sa mali nachádzať aj na vašom tanieri?
Aké sacharidy by mali figurovať v jedálničku?
Ak ste teda doteraz premýšľali, či si ich dopriať alebo naopak, odoprieť, podľa Michala sú sacharidy v poriadku. „To skôr my ako ľudia nefungujeme dobre. Povedal by som, že existujú sacharidy ktoré by sme mali konzumovať častejšie a vo väčších množstvách, a potom tie, ktoré by sme mali jesť menej často a striedmejšie.“
Čo to znamená v praxi? Zamerať by sme sa mali hlavne na kvalitné celozrnné potraviny. „Povolená“ je ryža, cestoviny a pečivo. Áno, dobre čítate, aj pečivo, ktoré je z kvalitnej celozrnnej múky, vám neuškodí. Len pre zaujímavosť: celozrnné pečivo nie je to, ktoré na prvý pohľad obsahuje rôzne semienka a je tmavé, tento druh pečiva nemá väčšinou nič spoločné s celozrnným výrobkom. „Celozrnné pečivo je také, ktoré je vyrobené z minimálne 70 % celozrnnej múky. Tieto informácie nájdete buď priamo na regále v obchode alebo v separátnej informačnej knihe pri pečive. Ak sa vám nechce hľadať a čítať miniatúrne písmenká, stačí ak pečivo stlačíte a pokiaľ je hutné a ‚kladie odpor‘, tak s veľkou pravdepodobnosťou bude vyrobené z celozrnnej múky,“ ponúka návod známy poradca.
Prečítajte si aj: CUKOR ako strašiak: Mali by sa sacharidy nachádzať v zdravom jedálničku?
Príjem sacharidov má svoje „zdravé“ pravidlá
Prijímať sacharidy môžeme počas celého dňa. Avšak, platí jeden princíp – sacharidový gradient. Ten hovorí o tom, že najviac sacharidov by sme mali prijímať ráno, a k večeru by sa malo toto množstvo znižovať a navyšovať množstvo bielkovín. „Určite by som sa neriadil mýtom, že ovocie môžem jesť len doobeda. Pokojne si ho môžeme dopriať aj poobede – napríklad bobuľové. Myslím si, že dodržiavanie sacharidového gradientu je jedným z najjednoduchších spôsobov ako si ustrážiť príjem sacharidov,“ objasňuje Drdúl.
Koľko % z jedálnička môžu tvoriť sacharidy?
Odpoveď nie je rovnaká pre každého, no Michal Drdúl ju zhrnul takto: „Ak sa pozrieme na prototyp muža, ktorý váži 70 kíl a má pravidelnú pohybovú aktivitu, mal by prijať približne 200 – 260 g sacharidov, z čoho by mali cukry ako glukóza, fruktóza alebo sacharóza tvoriť cca 70 – 90 g. Ak to prepočítame na percentá, tak sa dostaneme na hodnotu 40 – 60 % z celkového energetického príjmu. V našom prípade je to pri ideálnom človeku 2000 kcal alebo 8400 KJ za deň,“ uzatvára výživový špecialista. Samozrejme, každý z nás je iný… Pokiaľ však budú sacharidy tvoriť okolo 40 – 45 % z vášho energetického príjmu, určite tým nič nepokazíte.